Agnès Swijghuisen
Psycholoog, rouw- en verliesbegeleider
Tijdens mijn reis in Nepal, op 22-jarige leeftijd, bezocht ik de indrukwekkende Pashupatinath-tempel. Deze plek gaf mij waardevolle inzichten. Langs de heilige Bagmati-rivier zag ik hoe leven en dood onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De dood werd daar als iets heel natuurlijks ervaren, wat voor mij zowel overweldigend als vanzelfsprekend was. Rouwen gebeurde samen bij de rivier, wat het minder eenzaam maakte.
Als psycholoog in de kinderpsychiatrie kwam ik vaak in aanraking met rouw en verlies in gezinnen. Ook in mijn werk in een hospice was sterven een onderdeel van het dagelijks leven, hoewel elk sterfgeval uniek blijft. Gedurende dertien jaar werkte ik bij stichting Achter de Regenboog als rouwbegeleider en coördinator. Deze stichting biedt steun aan kinderen, gezinnen en hun omgeving bij rouwverwerking. Ook daar was er aandacht voor het feit dat leven en dood bij elkaar horen, en dat alles wat hiermee gepaard gaat, gedeeld mag worden.
Het blijft voor mij bijzonder om te merken dat ons eigen afscheid en de dood nog steeds onderwerpen zijn die vaak worden vermeden. Onze geboorte wordt als vanzelfsprekend gezien, maar de dood wordt vaak weggestopt, alsof het ons niet zal overkomen. Veel mensen verwachten niet dat iemands overlijden soms heel plotseling kan plaatsvinden, of op een veel jongere leeftijd dan gedacht.
Bij Life Codicil willen we dit moeilijke onderwerp uit de taboesfeer halen door er op een passende manier over te praten. Wij geloven dat het rust geeft om samen stil te staan bij jouw unieke afscheid. Voor jouw dierbaren zal het een cadeau zijn om te weten hoe jij over veel afscheidsonderwerpen denkt en wat jouw wensen zijn. Ook zullen zij er belangrijke informatie over jouw leven kunnen vinden.
Samen met ons is die eerste stap zetten veel eenvoudiger dan je misschien denkt. En als dat niet zo is, zijn wij er ook voor jou. We begrijpen dat eerdere verliezen kunnen opspelen of dat bepaalde vragen je kunnen raken. Mocht je naast het invullen van de Life Codicil Box willen stilstaan bij eerdere verliezen en hoe je hiermee kunt omgaan, weet dan dat ik bereid ben om met jou hierover te praten.
Frank Wijn
Fotograaf, film- en muziekproducent, ICT’er
Ik vind het fascinerend om met mensen te praten over hoe zij hun afscheid voor zich zien. Het is een onderwerp waar vaak een taboe op rust, vooral onder mijn leeftijdsgenoten voor wie de dood nog ver weg lijkt. Hoewel het in eerste instantie ongemakkelijk kan voelen om erover te praten, merk ik dat het juist oplucht zodra je die eerste drempel over bent.
Na het overlijden van mijn moeder op jonge leeftijd - ik was toen 21 jaar - ervoer ik dat het afscheid van haar, en mijn rouwproces daarna, niet de aandacht kregen die nodig was. Ik heb daar veel last van gehad en had dit graag anders gezien. Pas na mijn veertigste ben ik hiermee aan de slag gegaan en dat heeft me alsnog geholpen.
Na het overlijden van mijn vader zag ik hoe moeilijk het is om tijdens diep verdriet alles rondom het afscheid, en de praktische zaken daarna, te moeten regelen. Zijn afscheidswensen waren niet zo duidelijk, wat het een puzzel maakte om alles goed af te handelen. Deze ervaring motiveerde mij om samen met Agnès Life Codicil op te richten.
Naast mijn rol als adviseur bij Life Codicil, ben ik ook fotograaf en produceer ik muziek en (bedrijfs)films. Ik kan je helpen bij het maken van een persoonlijk portret van jouw leven. Zo’n levensdocument kan veel betekenis hebben voor jouw familie, vrienden en kennissen.